De benzineprijs stijgt extreem! Wat nu?! Langzamer rijden!

Door Weissbier op maandag 7 maart 2022 21:00
Categorie: -, Views: 6.393

Het kan je niet ontgaan zijn: oorlog in Europa :( Nu is het geen ver van je bed show meer en is het heel dichtbij! Namelijk een kleine 1600km en slechts twee landen liggen tussen Nederland en Oekraïne. Dat zijn Duitsland, welke geen noemenswaardige leger meer heeft, omdat ze de aggressor tijdens de tweede wereldoorlog waren...

En Polen, welke momenteel de meeste Oekraïnse vluchtelingen opvangt en nog niet zolang geleden overspoeld werd door Afghaanse vluchtelingen die met een busje door de Wit Russische autoriteiten naar de Poolse grens gebracht werden :X

Naja nu is het dus echt oorlog: dat merken wij de laatste dagen vooral aan de benzinepomp, in een paar dagen tijd steeg de benzineprijs extreem in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk en noem maar op.

Langzamer op de autosnelweg rijden

Zodoende besloot ik afgelopen zaterdag nog maar maximaal tussen de 80km/u en 90km/u te gaan rijden, zodat ik niet al mijn liters benzine erdoorheen zou jagen. Het leek er echter op dat ik een van de weinige was op de autosnelweg die dit deed? Bij de rest van de automobilisten lijkt het nog niet doorgedrongen te zijn, dat de benzine nu extreem duur is en nog duurder wordt.

Er werd namelijk nog steeds snel gereden: met enige regelmaat, zag ik dat er op de linkerrijstrook weer stevig geremd moest worden. Terwijl ik tussen de 80 en 90km/u reed, waarbij ik het realtime brandstofverbruik in de gaten hield.

Dat scheelde mij enorm veel benzine, normaalgesproken verbruik ik zo rond de 19km/l ongeveer: door mijn rijstijl en met name snelheid aan te passen, reed ik 25km/l ongeveer. Op die manier hoop ik de extreem hoge benzineprijzen enigszins te kunnen compenseren, want het lijkt er niet op dat de stijging ten einde is.

Momenteel staat de prijs rond € 2,15 bij de goedkoopste tankstations in Nederland: bij een verbruik van 19km/l ben je dan € 0,113 kwijt per km, wanneer je 25km/l verbruikt is dit € 0,086 en op deze manier ben je per km zelfs nog goedkoper uit: dan wanneer je € 1,90 per liter en 19km/l verbruikt, dan zat je precies op € 0,10 per liter.

Blijft rechts!

Mocht je besluiten ook nog maar maximaal tussen de 80km/u en 90km/u te gaan rijden: blijf dan op rechterrijstrook, waar ook vrachtwagens rijden die wettelijk gezien niet sneller dan 80km/u mogen rijden. Blijf weg van de linkerrijstrook, want dit is het territorium van petjes auto's, leaseauto's en Nederlanders die altijd voor € 10 tanken :X

Ik maak natuurlijk een grapje: maar realiseer je wel, dat je niet met 80 a 90km/u op de linkerrijstrook kunt gaan rijden. Dan ben je het overige verkeer tot last, welke wel bereid zijn diep in de portemonnee te tasten of simpelweg niet de benzine hoeven te betalen aka leaseauto's :+

Laat de auto staan

Uiteraard is de beste manier om brandstof te besparen, door minder te gaan rijden. Dus laat de auto gewoon staan voor die lullige kleine stukjes en pak de fiets of voetenwagen! Ik gebruik mijn auto gemiddeld 1x per week en rij tijdens werkweken, dus wanneer ik geen vakantie heb :(

Dan rij ik hooguit 50km per week, soms iets minder en soms iets meer. De rondreis in Oostenrijk was natuurlijk een uitzondering en toen reed ik in twee weken tijd ruim 2500km, maar dat is juist waardoor ik jaarlijks toch 15.000km rij.

Het is wel verstandig om vanwege de accu wekelijks een langer ritje te doen, dus minimaal 15 km ofzo. Probeer die korte stukjes echt te vermijden, als je niet met een lege accu wilt stranden.

Raak niet in paniek

Wat je nu vooral niet moet doen is in paniek raken: ja je kunt nog snel gaan tanken, maar voor zelfde geld geeft Oekraïne of Rusland zich over en is de oorlog afgelopen. Wanneer hopelijk de benzineprijzen ook weer gaan zakken: bij iedere scheet die Putin laat, ging ja al de prijs omhoog. Nog voordat hij Oekraïne binnenviel.

Maar het zet vooral geen zoden aan de dijk, om voor een litertje of 20 naar de benzinepomp te rijden. De gemiddelde stadsauto heeft een tankje van 35 liter, dus vroeg of laat moet je er toch aan geloven en het enige wat je wel kunt doen? Precies, langzamer gaan rijden!

De politiek

Of je stuurt Sigrid Kaag onze minister van financiën een boos mailtje sturen, waar ze toch nooit op zal reageren: want die mevrouw zit niet op die positie voor het volk, anders had ze wel direct gezegd dat ze de belasting op benzine ging verlagen. Die mevrouw zit daar voornamelijk, om een baantje in het bedrijfsleven voor haar veilig te stellen: nadat dit kabinet eindelijk gevallen is!

Ik hoop dat onze buurlanden hopelijk wel de belasting op brandstof gaan verlagen, want ook in die landen betaal je al bijna € 2 per liter. In Duitsland is het zelfs al zo, dat de meeste tankstations meer dan € 2 vragen. Van de Nederlandse regering verwacht ik vrij weinig, tot geen geen compensatie voor de hoge brandstofprijzen.

Volgende: Geluk bij een ongeluk - Herstellen of geld cashen? 03-03 Geluk bij een ongeluk - Herstellen of geld cashen?

Reacties

Reageren is niet mogelijk