Geluk bij een ongeluk - Beperkt Casco autoverzekering

Door Weissbier op maandag 28 februari 2022 09:25
Categorie: -, Views: 2.829

Afgelopen vrijdag kwam ik terug van Düsseldorf en op de terugweg begon het extreem te hagelen: zoiets had ik nog nooit meegemaakt! Het was serieus eng en je hoorde de hagelstenen inslaan op de carrosserie van de auto :(

Je moet je voorstellen: zonder dat je weet hebt, rij je plotseling een plaatselijke hagelbui in :X De snelweg was ook geheel wit geworden van de hagel, dus uiteraard ook de snelheid aangepast. Pas toen ik thuis kwam, kon ik de schade vaststellen!

De motorkap ziet nu uit als een sinaasappel huid: je ziet het niet zo goed, bij een vieze auto. Maar in schadeherstelbedrijf gebruiken ze als het goed is, hulpmiddelen waarbij de deukjes makkelijk in kaart te brengen zijn.

https://glogowsky.de/templates/yootheme/cache/Dellenreflektor01-8535d040.jpeg

Beperkt Casco Autoverzekering

Nu is het carnaval in het zuiden des lands, dus woensdag weet ik pas wat de hoogte van de schade is. Gelukkig ben ik beperkt casco verzekerd, dat is destijds een bewuste keuze geweest. Want voor all-risk zou ik bijna € 11 meer per maand betalen en is feitelijk: een koekje van je eigen deeg :X

Ja dat ga ik nu uitleggen _/-\o_ Bij beperkt casco heb je dekking voor schades, die niet door jezelf of een vluchtende tegenpartij veroorzaakt zijn. Dus stel je rijdt gezellig over de Autobahn nachts en plotseling rent er een hert voor je auto langs: je rijdt dat dier aan en de schade aan je auto is immens, uiteraard is het hert morsdood...

Wanneer je dus WA+ oftewel beperkt casco verzekerd bent, wordt de schade vergoed die veroorzaakt is door de aanrijding met het hert. Dat geld ook voor stormschade, hagelschade, brand, diefstal, autosleutels, ruitschade en joyriding. Kortom allemaal zaken waar je geen of weinig invloed op uit kunt oefenen!

Als tijdens de storm een boom op je auto omvalt en je kon de auto niet ergens anders parkeren, of je rijdt plotseling een hagelbui in: dan ben je blij, dat dit gedekt wordt in de beperkt casco verzekering en je het geen schadevrije jaren kost :)

Schadebedrag

Wel is het zo, dat je meestal de schade dient vast te laten stellen door een schadeherstelbedrijf waar de verzekering mee samenwerkt. In mijn geval dus ABS Schadeherstel: die stellen de hoogte van het schadebedrag vast. Je kunt dan kiezen de schade door ABS te laten herstellen, waarbij de leenauto ook gratis is en het eigen risico is dan € 135 totaal.

Of je kiest ervoor de schade elders te laten herstellen of helemaal niet: dan krijg je in beide gevallen, het schadebedrag uitgekeerd. Maar stel ABS heeft de schade op € 2500 vastgesteld, dan krijg je dus € 2250 uitgekeerd. Bij hagelschade kan dat best interessant zijn...

Herstellen of geld cashen?

Mijn auto rijdt er niet minder goed door, de lak is ook nog in orde: met name de motorkap en stukje van het dak, zitten vol met minuscule deukjes. Maar de auto is pak en beet € 5000 waard: ik denk dat ik dan zelfs in de handen mag klappen, want zelf schat ik de waarde rond de € 4500 in. Echter vanwege chipset crisis... zou de vervangingswaarde bij totalloss gestegen zijn.

Naja in het geval dat het economisch niet meer loont, de auto te herstellen: kan het ook zijn dat de verzekeraar je de vervangingswaarde bij totalloss uitkeert, wat naar mijn mening een hoger bedrag is dan je bij verkoop of inruil vangt. Ja dat is echt zo hoor..... € 5700 vs € 4850 bij inruil.

Verkoop aan particulieren zou dan € 5250 zijn, aldus de ANWB koerslijst: maar bij particuliere verkoop krijg je vaak armoedzaaiers aan de deur, dus particulier verkopen is geen plezier. Daarom heb ik ook voornemens om de auto op te rijden: alleen ik weet nog niet wat het schadebedrag is.

Als dat een kleine € 2500 ofzo is: dan lijkt het mij best aantrekkelijk, om gewoon niet de schade te herstellen. Dan is de auto nog maar een kleine € 3200 waard, zo zou ik dan denken. Of je kunt zelfs de auto verkopen voor ongeveer dit bedrag....

Je moet je ook bedenken: er is een tekort aan nieuwe auto's, dus jonge tweedehands auto's behouden toch hun waarde: als jou auto dan € 3200 kost i.p.v. € 5250 dan kan dat best interessant zijn, voor een koper. Vooral wanneer het een zuinige auto betreft: benzine is duur, dus ik denk dat zuinige auto's langzamerhand meer waard worden.

Ik zou trouwens wel de WA+ verzekering opzeggen, of op zijn minst geen hagelschade meer claimen: want als je het niet laat herstellen, heb je uiteraard een probleem wanneer je weer hagelschade krijgt. Je kunt dan natuurlijk wel nog een nieuwe voorruit krijgen, als daar een barst inzit.

Schadeherstel maakt niet altijd gelukkig

Ik heb hele slechte ervaringen met schadeherstel: mijn auto is al 1x aangereden, hele bumper aan diggelen. Dus netjes op de tegenpartij verhaalt.... krijg ik mijn auto weer terug. Zit de bumper niet pietje precies op een lijn, met de carrosserie en was er kleurverschil.

Je auto wordt hoe dan ook minder waard: vooral als er spuitwerk aan te pas komt, blijf je het zien dat het desbetreffende onderdeel of paneel opnieuw gespoten is. De verzekering gaat ja niet je gehele auto opnieuw spuiten... enkel de schadigde panelen of onderdelen worden hersteld.

Bij mij zat toen ook lakschade op een van de deuren: toevallig heeft een van de deuren, kleurverschil sinds het schadeherstel van destijds. Al beweerde het schadeherstelbedrijf ( heel toevallig een ABS vestiging ) dat zij dit deur niet opnieuw gespoten hadden...

Die mensen: komen naar je auto kijken, als je komt beklagen en liegen dan gewoon waar je bij staat. Ze pakken ook niet het dossier ofzo erbij, anders hadden ze geweten dat het hun werk is. Maar goed juist daarom overweeg ik, de hagelschade gewoon te cashen. Mijn auto is immers door het vorige schadeherstel, toch al minder waard geworden.

Al gebeurd schadeherstel hij hagelschade, vaak zonder spuiten: maar het kan wel nodig zijn en dan, blijf je helaas toch een minuscuul kleurverschil houden. De leek ziet het wellicht niet: mijn 1e auto had ook een deur met kleurverschil, dat was mij ook totaal niet opgevallen |:(

Hoe dan ook: voor € 2,59 per maand, raad ik echt wel aan om je auto beperkt casco te verzekeren. Al helemaal als de auto nog meer dan € 3000 waard is, dat loont zich echt wel.

Ik heb 2 jaar geleden bij de storm een nieuwe voorruit gekregen en nu heb ik hagelschade, dus in 2 jaar tijd is dit mijn 2e schade die onder de beperkt casco verzekering valt :+

Alleen al een voorruit kost meer dan € 500 en dan betaal je daar weleens waar € 135 eigen risico voor: maar uitgaande van € 2,59 per maand, betaal je in 5 jaar tijd net € 155,40 aan premie bovenop de verplichte WA verzekering.

Disclaimer: deze post is niet bedoeld om tot verzekeringsfraude aan te sporen! Maar puur om de voordelen van een beperkt casco verzekering uit te leggen en waarom je juist, op zijn minst deze dekking zou moeten hebben.

Volgende: Geluk bij een ongeluk - Herstellen of geld cashen? 03-03 Geluk bij een ongeluk - Herstellen of geld cashen?
Volgende: Oostenrijk Winter Roadtrip - De terugreis 23-01 Oostenrijk Winter Roadtrip - De terugreis

Reacties

Reageren is niet mogelijk