Oostenrijk Winter Roadtrip - Dag 7 en 8 - Graz in Steiermark

Door Weissbier op dinsdag 18 januari 2022 11:20
Categorie: -, Views: 1.695

Het is alweer een paar daagjes geleden, dat ik de reisblog bij gewerkt heb: ik heb er simpelweg geen tijd meer voor gehad :+ Maar nu slaapt de kleine muis, dus kan ik een stukje over Graz schrijven.

Graz is de tweedste grootste stad van Oostenrijk en hoofdstad van de deelstaat Steiermark, welke aan het zuiden aan Slovenië grenst en in het zuid-west aan deelstaat Kärnten en in westen aan Salzburger Land. Ik ben normaalgesproken niet zo'n fan van grote steden, omdat ik ze wat betreft het verkeer vreselijk vind :X

Maar voor de afwisseling en het feit dat ik toch een vignet voor 10 dagen gekocht had, leek het mij leuk om een grote stad te bezoeken in Oostenrijk. Alleen Wenen wilde ik vermijden i.v.m. de hoge COVID-19 besmettingen en het feit, dat je er voor een paar tientjes toch naartoe kunt vliegen |:(

De rit naar Graz

Welkom in Oostenrijk, waar je naast een vignet ook nog "Streckemaut" hebt oftewel er zijn nog aparte toltrajecten die niet inbegrepen zijn bij het vignet. Dit zijn voornamelijk lange tunnels die extreem duur geweest zijn om aan te leggen, vandaar de aparte tol ervoor.

https://i.ibb.co/j47R5P9/Screenshot-2022-01-18-08-17-49-861-com-google-android-apps-maps.jpg

Om vanuit Zell am See naar Graz te rijden kom je dus ook zo'n Streckemaut tegen, het betreft hier dan de A 9 Pyhrn Autobahn Gleinalm und Bosrucktunnel en deze Streckemaut kost je € 10 totaal voor 20 minuutjes tijdwinst!

https://i.ibb.co/PttYZCk/Screenshot-2022-01-18-08-27-15-411-com-google-android-apps-maps.jpg

Er is echter een relatief eenvoudig manier om dit toltraject te vermijden, namelijk omrijden via de S6 richting Wenen deze afrit kom je tegen vlak voor het toltraject. Vervolgens rij je verder via de S35 waarna ja uitkomt in Graz _/-\o_

Vanuit Zell am See naar Graz ga je overigens vrijwel alleen bergafwaarts, dus dat is gunstig voor je brandstofverbruik. Het is dus niet zo dat omrijden je veel brandstof kost, dat velt reuze mee en je praat hoogstens over een litertje of twee extra verbruik.

Met de benzineprijzen in Oostenrijk heb je het dan over meerkosten van € 1,38/€2,76 totaal, afschrijving en onderhoud voor de extra km's natuurlijk niet meegerekend: want je bent immers op vakantie en ik betaal echt niet meer voor het onderhoud, of ik nou 10.000km of 15.000km per jaar rij. Per km ben je juist goedkoper uit _/-\o_

Tip tank hier bij Avanti, vlak nadat je de grens gepasseerd bent bij Kufstein. Het goedkoopste tankstation van Salzburger Land ;)

Graz

Genoeg over hoe je de Streckemaut vermijd, nu een stukje over de stad Graz zelf. Ten eerste Arnold Schwarzenegger komt hier vandaan en niet zover van Graz, heeft hij van zijn ouderlijk huis een museum gemaakt. Dit huis is nog steeds in eigendom van hemzelf.

https://i.ibb.co/h8ssVZP/IMG-20220115-125720.jpg

Als je Graz zegt, dan zeg je eigenlijk ook Graz Uhrturm: dit is echt het bekendste stukje van de stad, speciaal voor deze oude kloktoren komen toeristen de Schlossberg ophoog: dat kan met de Schlossbergbahn, of te voet. Aangezien wij met een baby waren, kozen wij voor de Bergbahn :)

https://i.ibb.co/z2T8BnP/IMG-20220115-131636.jpg

In de vroegere tijden vond men de uren belangrijker, dan de minuten: daarom had deze klok oorspronkelijk ook geen wijzer voor de minuten. Deze hebben ze later toegevoegd en als je goed kijkt, zie je dat de minutenwijzer korter is dan de wijzer die de uren aanwijst.

https://i.ibb.co/bdH7Gr6/IMG-20220115-142347.jpg

Voor de rest is Graz een stad zoals zovelen, je hebt een oude stad en een nieuw gedeelte en er rijden trams door het centrum. Ook staat het overheidsgebouw midden in de stad, maar natuurlijk is die niet open voor bezoekers. Al kun je wel het binnenhof bezoeken, wat opzicht wel de moeite waard is.

https://i.ibb.co/k912QJ7/IMG-20220115-144830.jpg

Ten slot hieronder nog een foto ergens in the middle of nowhere in Steiermark: dit krijg je als je de voorgestelde route volgt van Google Maps, dan wordt je afentoe door het platteland geleid, met de schitterendste uitzichten. Ja ik geef toe ik was onderweg naar een van de goedkoopste tankstations in Steiermark O-)

https://i.ibb.co/hDdnKQ5/IMG-20220116-112129.jpg

Je kunt duidelijk het verschil zien tussen het hoger gelegen Salzburger Land en Steiermark, waar het in Salzburger Land nog steeds Winterwonderland is. Lijkt het in Steiermark wel lente en dat heeft duidelijk met de lagere ligging te maken, Salzburger Land ligt immers een stuk hoger.

PS de eerste volgende blog gaat niet over Oostenrijk, maar Bled in Slovenië :) Al zit ik ondertussen in Karinthië voor een midweek, lekker luieren en het rustig aan doen. Al staat een tripje naar Italië wel op de planning, wij zitten nu namelijk slechts 33km van de Italiaanse grens vandaan.

Alleen dat betekend niet dat je er binnen een halfuurtje bent, want wij zitten in het Lesachtal en hier heb je allemaal van die haarspeld bochten en bergpassen 8-) Wij gaan dus enkel naar Innichen, dat ligt in Zuid-Tirol en de meerderheid spreekt er godzijdank Duits _/-\o_

Volgende: Oostenrijk Winter Roadtrip - De terugreis 23-01 Oostenrijk Winter Roadtrip - De terugreis
Volgende: Oostenrijk Winter Roadtrip - Dag 6 - Top of Salzburger Land 15-01 Oostenrijk Winter Roadtrip - Dag 6 - Top of Salzburger Land

Reacties

Reageren is niet mogelijk